REKLAMA

Drewniane przybory kuchenne – niezastąpione akcesoria w każdej kuchni

W obecnych czasach wyroby z drewna do kuchni spełniają nie tylko ważne funkcje pomocy w przygotowaniu dań, są także kluczowym elementem dekoracyjnym serca naszego domu. Oprócz mebli, niezbędne jest wyposażenie w odpowiednie sprzęty, które odpowiedzą na nasze potrzeby i wpiszą się w styl naszej kuchni. W planowaniu budowy tego pomieszczenia stawiamy na jego funkcjonalność, ale najważniejsza jest przyjemna, przytulna atmosfera, którą daje drewno.

Moda szybko się zmienia, dyktując najnowsze trendy wystroju wnętrz zawsze stawia na rozwiązania ponadczasowe wykorzystujące naturalny surowiec, jakim jest drewno. Galanteria drewniana do kuchni podkreśla każdy styl i sprawia tym samym, że przoduje w trendach aranżacyjnych. Jako producent wyrobów drewnianych cenimy sobie fakt tworzenia przyborów kuchennych przyjaznych środowisku i przede wszystkim mamy świadomość, że nie wywierają złego wpływu na zdrowie człowieka. Jednym z naszych wyrobów jest drewniany chlebak, bez którego trudno wyobrazić sobie modną kuchnię na aromatyczny chleb. Wiele lat temu świeżo wypieczony chleb zawijano w lnianą ścierkę lub chowano pod lekkim kocem, co chroniło jeszcze ciepłe pieczywo przed tym, aby się nie zapadło i nie wyschło przez noc czy kolejny dzień. Dziś nieczęsto pieczemy, na co dzień, jednak sposób przechowywania dalej ma kluczowy wpływ na jakość pieczywa. Wszyscy wiemy o tym, że najlepiej smakuje świeżo kupione pieczywo, gdy jest jeszcze ciepłe, chrupiące i pachnące. W piekarniach takie smakowite bochenki aromatycznego chleba, bułki czy rogaliki trafiają bardzo szybko w nasze ręce. Zdarza się, że kupujemy większą ilość na zapas, aby nie wracać się już do sklepu, dlatego warto zadbać o to, aby nasze pieczywo było odpowiednio przechowywane. Jak wiemy każdy rodzaj pieczywa zarówno ciemne jak i jasne posiada swój termin przydatności do spożycia. Oto powody dla których warto postawić w zakupie na drewniany chlebak:

  • Naturalny materiał pięknie się prezentuje i wpasowuje w każde wnętrze
  • Przechowywane w nim pieczywo nie wysycha zbyt szybko, ponieważ chlebak zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz.
  • Są trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne
  • W przystępnej cenie dla każdego

20161023-NFG_3978-2

Drewniany chlebak został zaprojektowany przede wszystkim po to, by służyć przechowywaniu pieczywa oraz eliminować jego wysychanie. Jako produkt wykonany z naturalnego surowca zapobiega także osiadaniu pleśni. Faktem jest, że prawidłowo skonstruowane chlebaki drewniane sprawiają, że pieczywo dłużej pozostaje świeże, pachnące i utrzymuje swoje walory smakowe. Dzisiejszy chlebak to nie tylko zwykły pojemnik na pieczywo. Niejednokrotnie to dzieło sztuki, designerski element wyposażenia kuchni. W końcu jako jeden z nielicznych kuchennych akcesoriów zawsze stoi na wierzchu, nie chowa się go do szafki czy szuflady – musi być więc estetyczną ozdobą wnętrza.. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych surowców, z jakich wykonane są chlebaki jest drewno. Jako naturalny materiał doskonale spisuje się w roli pojemnika na pieczywo. Zapewnia bezpieczne przechowywanie chleba nawet prze kilka dni bez obaw o jego zepsucie. Idealnie skomponuje się z tradycyjną kuchnią, w której królują elementy drewniane, jednak równie dobrze poradzi sobie i w futurystycznym wnętrzu, pod warunkiem, ze będzie miał odpowiednio dobraną, nowoczesną formę.

Wiemy już, że drewniane przybory kuchenne to niezastąpione akcesoria w każdej kuchni, dlatego podobnie jak i inne akcesoria wykonane z drewna, tak i drewniany chlebak nie może być narażany na zbyt dużą wilgoć. By uchronić chlebak i umieszczone w nim pieczywo od pleśnienia, przed użyciem przetrzyj jego wnętrze czystą szmatką nasączoną octem. Chlebak pozostaw otwarty aż do wyschnięcia.

Artykuł sponsorowany
materiały nadesłane

19-12-2018

Udostępnij ten artykuł znajomym: