Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna i łatwiej dostępna. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej od 2007 r. wytwarza produkty ekologiczne i w swojej ofercie posiada: mleko, twaróg, masło, kefir, serek fromage i jogurt naturalny.
Cały proces produkcji powyższych produktów jest pod stałym nadzorem firmy certyfikującej COBICO, która regularnie przeprowadza audyty potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego. Istotne jest, że posiadają one tzw. czystą etykietę.
Czym jest żywność ekologiczna?
Surowcem do produkcji wyrobów ekologicznych jest mleko pochodzące z certyfikowanych gospodarstw, które podlegają ciągłym inspekcjom, na każdym etapie produkcji. Hodowla zwierząt w takim gospodarstwie odbywa się bez użycia środków ochrony roślin, nawozów sztucznych czy substancji chemicznych. Dozwolone jest jedynie stosowanie naturalnych nawozów. Dodatkowo, niedopuszczalne jest używanie pasz modyfikowanych genetycznie i pochodzenia zwierzęcego. Zwierzęta, które są hodowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, muszą mieć dostęp do pastwisk oraz być karmione paszami własnej produkcji lub takimi, które są certyfikowane.
Czy warto jeść żywność ekologiczną?
Produkty ekologiczne zawierają dużo więcej witaminy C, A, D, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia oraz związków działających przeciwnowotworowo, czyli antyoksydantów, w odróżnieniu od typowej żywności konwencjonalnej. Dodatkowo, produkty te są wolne od szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników oraz zawierają o wiele mniej substancji słodzących i zapachowych.
Według konsumentów żywność ekologiczna ma dużo lepsze walory smakowo-zapachowe i jest łatwiejsza w przechowywaniu, z uwagi na mniejszą zawartość wody, a większą składników odżywczych. Warto pamiętać, że zdrowie oraz dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od jakości spożywanych produktów.
Podsumowując…
Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. Po produkty ekologiczne w szczególności sięgają osoby dbające o zdrowie. Specjaliści podkreślają, że żywność wyprodukowana bez dodatku konserwantów, środków chemicznych i pestycydów jest bardziej wartościowa niż żywność wysoko przetwarzana, a efekty są zauważalne.