REKLAMA

Tłusty czwartek – święto wspaniałych smaków

PODKARPACIE. Na ten dzień cały rok czekali piekarze i cukiernicy. Od wielu godzin trwają wzmożone prace, a wszystko po to, abyśmy mogli cieszyć się pysznymi pączkami i faworkami.

Geneza tłustego czwartku sięga czasów średniowiecza, kiedy to świętowano odejście zimy, a nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

paczek4

W kalendarzu chrześcijańskim jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, a to oznacza, że rozpoczyna się właśnie ostatni tydzień karnawału.

paczek5Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

Wszechobecne dziś pączki kuszą wyglądem i dodatkami, to z bitą śmietaną, marmoladą czy z dżemem. Nie należy się obawiać zbędnych kalorii, bowiem taki dzień jest tylko raz w roku i jest to znakomita okazja, aby dać dziś mnóstwo radości naszym kubkom smakowym.

Wszystkim Naszym Czytelnikom życzymy smacznego!

paczek3

źródło: Wikipedia,
foto: flickr.com/Salim Virji, Ann Gordon, Avital Pinnick

12-02-2015

Udostępnij ten artykuł znajomym:





Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

Pokaż więcej komentarzy (0)