Tłusty Czwartek – Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W tym dniu nie może zabraknąć nadziewanych pączków, faworków, pachnących racuszków. Mimo że większość z nas kupuje je zwykle w cukierniach, spróbujmy pozwolić sobie na odrobinę „tłustoczwartkowego” szaleństwa i samodzielnie przyrządzić prawdziwe pączki. Z pewnością będą smakowały wyśmienicie!
Przyrządzenie:
1. rozrobić drożdże (drożdże+1łyżeczka cukru+trochę ciepłego mleka+1-2 łyżeczki mąki).
2. mąkę wsypać do miski, na wierzch rozczyn, poczekać aż wyrośnie.
3. roztopić masło, lekko zagrzać mleko.
4. gdy drożdże wyrosną – dodać wszystkie składniki oprócz masła, zarobić drewnianą łyżką, ma być dosyć gęste. Najlepiej wyrabiać robotem 10 min (wtedy musi mieć taką gęstość, żeby mikser mógł pracować na najmniejszych obrotach). W czasie pracy miksera dodać masło.
5. odstawić do wyrośnięcia – powinno „wychodzić” z pojemnika do miksowania.
6. kłaść łyżką na stolnicę0 (ok. 20 szt.).
7. delikatnie nadziewać dżemem lub marmoladą i dokładnie zlepiać.
8. gdy wyrosną – smażyć na małym ogniu na oleju. 9. smarować lukrem zrobionym z cukru pudru z odrobiną mleka można dodać startą skórkę pomarańczową.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje się ani jednego pączka – nie będzie się mu wiodło…
Zaloguj się aby dodać komentarz
| Logowanie
Komentarze niezarejestrowanych czytelników: