BRZOZÓW. Okres letni jest czasem o zwiększonej liczbie zatruć pokarmowych. Ich przyczyną najczęściej są bakterie typu Salmonella.
– Zwykle zatrucia pokarmowe wywoływane są drobnoustrojami lub ich toksynami, które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem – tłumaczy Tadeusz Pióro, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Brzozowie. – Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty, zawierające surowe jaja, czyli na przykład majonezy, kremy lody, oraz rozdrobnione przetwory mięsne – galaretki, pasztety czy pierogi. Przestrzegając podstawowych zasad higieny, na pewno uda nam się przetrwać okres wakacyjny bez nieprzyjemnych komplikacji żołądkowych.
Czołowe miejsce wśród nich zajmuje powszechnie znane, a traktowane nieraz po macoszemu – mycie rąk – nie tylko po wyjściu z ubikacji, ale również przed przygotowywaniem posiłków. – Ważne jest również utrzymywanie w czystości sprzętów kuchennych i naczyń – mówi inspektor Pióro. – Żywność należy przechowywać w niskiej temperaturze. Nie dopuszczalnym jest całkowite rozmrażanie produktów i ponowne ich zamrażanie.
Najłatwiejszym sposobem niszczenia bakterii jest poddanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). Przed użyciem, jajka dobrze jest umyć i zdezynfekować, zanurzając je na 10 sekund we wrzątku. Przygotowane potrawy najlepiej spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub szybko je schłodzić i przechowywać w niskiej temperaturze.
Zaloguj się aby dodać komentarz
| Logowanie
Komentarze niezarejestrowanych czytelników: