Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj jednej z największych sieci marketów w Polsce. Sprawdź jaka partia!
– Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Grafika poglądowa.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja świeże L Moja Kurka. Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021 Numer partii: 17/09/2021 PSK 98 Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306 Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
– Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja – czytamy dalej w komunikacie.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zaloguj się aby dodać komentarz
| Logowanie
Komentarze niezarejestrowanych czytelników: